ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ εμπόδισαν τις καταστατικές αλλαγές για το συνδικαλιστικό δικαίωμα όλων

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016, για 2η ημέρα, οι εργασίες του 36ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ με την ψηφοφορία για τις αλλαγές στο καταστατικό της Συνομοσπονδίας.

Για άλλη μια φορά ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (πρώην ΠΑΣΚ στους ΟΤΑ) εμπόδισαν την αλλαγή στο άρθρο 4 του καταστατικού που θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας- που εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας με το Δημόσιο (ν.1264), πάνω από 2 μήνες, να είναι μέλη των σωματείων.

Παρόλο που η πρόταση για την ένταξη όλων των συμβασιούχων στα σωματεία του Δημοσίου πήρε 248 ψήφους (με μόλις 115 κατά) δεν συμπλήρωσε τα 3/4 που απαιτούνταν για να αποτελέσει καταστατική διάταξη. Αποτελεί όμως μια σημαντική πολιτική απόφαση του 36ου Συνεδρίου που βάζει επιτακτικά το καθήκον σε κάθε Ομοσπονδία να αγκαλιάσει και να εγγράψει στην δύναμη της όλους τους εργαζόμενους συμβασιούχους με πλήρη δικαιώματα.

Καμία άλλη σημαντική πρόταση στην αλλαγή του καταστατικού δε συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να υπάρξει τροποποίηση.

Στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η διαδικασία νομιμοποίησης των αντιπροσώπων των Ομοσπονδιών. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ, με τις πλάτες των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, με αυθαίρετο τρόπο και με σκοπιμότητα, ψήφισαν να κοπεί ένας αντιπρόσωπος από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, μιας Ομοσπονδίας που η δράση της και οι παρεμβάσεις της κινούνται σε αγωνιστικό προσανατολισμό.

Η υπόλοιπη ημέρα σημαδεύτηκε από τη κλιμάκωση των εκφυλιστικών διαδικασιών με μοιρασμένους ρόλους μεταξύ των ηγεσιών παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπήκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η πλειοψηφία της ΠΟΕ – ΟΤΑ (Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή και ΔΑΚΕ) κατά της νομιμοποίησης συγκεκριμένων Ομοσπονδιών που είχαν οικονομικές εκκρεμότητες.

Η ΔΑΣ τοποθετήθηκε με το πιο ξεκάθαρο τρόπο, καταδικάζοντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης στα εσωτερικά ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος. Πρότεινε και αυτό αποφασίστηκε, η νομιμοποίηση των Ομοσπονδιών να είναι υπόθεση του Συνεδρίου και των αντιπροσώπων και όχι των δικαστηρίων. Συγκεκριμένα όσες Ομοσπονδίες αναγνωρίζουν τις οφειλές τους προς την ΑΔΕΔΥ και αποδέχονται να τις τακτοποιήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα να νομιμοποιηθούν και να συμμετέχουν κανονικά στο Συνέδριο.

Ταυτόχρονα η ΔΑΣ ανέδειξε την υποκρισία των συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΤΑ/ΛΑΕ) που μέσα στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ “βγήκαν στα κάγκελα” για τις παρεμβάσεις της αστικής δικαιοσύνης στα συνδικάτα. Την ίδια στιγμή αυτές οι δυνάμεις στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποδέχθηκαν την δικαστική παρέμβαση και την ακύρωση του πρόσφατου Συνεδρίου του και ανέλαβαν θέσεις στην προσωρινή διοίκηση που όρισε το δικαστήριο και θα οδηγήσει σε νόθο Συνέδριο το Γενάρη του 2017.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των εκφυλιστικών διαδικασιών ήταν και η 2η ημέρα του Συνεδρίου να κυλήσει χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και προετοιμάζονται νέα σκληρά μέτρα και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, για την ανάγκη απεργιακής απάντησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις 8 Δεκέμβρη

Αθήνα, 1 Δεκέμβρη 2016