ΝΤ ΛΗΜΝΟΥ: Ίδρυση Εσπ. Γυμνασίου Μύρινας - Ξεχωριστές περιοχές μετάθεσης για Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει το αίτημα της ΕΛΜΕ Λήμνου για την ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού Γυμνασίου στη Μύρινα της Λήμνου, καθώς και στο αίτημα τόσο της ΕΛΜΕ Λήμνου, όσο και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου για να είναι ο Άγιος Ευστράτιος ξεχωριστή περιοχή μετάθεσης για τους εκπαιδευτικούς τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό αίτημα της ΕΛΜΕ Λήμνου, παρότι το ΦΕΚ 1611/16-08-1999 ορίζει την ίδρυση Εσπερινού Γυμνασίου στην πόλη της Μύρινας, δεκαεπτά χρόνια μετά την δημοσίευσή του δεν έχει υλοποιηθεί η εν λόγω απόφαση παρόλο που υπάρχουν ήδη οι απαραίτητες αιτήσεις από υποψήφιους μαθητές και επομένως δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί άλλο η ίδρυση του.

Σε ό, τι αφορά το νησί του Αγίου Ευστρατίου ως ξεχωριστής περιοχής μετάθεσης, επισημαίνουμε ότι αυτό είναι χρόνιο αίτημα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, αφού, όπως αναφέρεται σε σχετικό τους αίτημα, θα απαλλάξει από την ταλαιπωρία και την αναστάτωση, πολλούς συναδέλφους που ζητούν μετάθεση-απόσπαση-τοποθέτηση στη Β΄Λέσβου χωρίς να ξέρουν εκ των προτέρων ότι σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται και ο Άγιος Ευστράτιος και ότι υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθούν στον Άγιο Ευστράτιο λόγω των λιγότερων μορίων που έχουν. Για το λόγο αυτό ζητούν να είναι ο Άγιος Ευστράτιος ξεχωριστή περιοχή (Γ΄Λέσβου), ώστε οι συνάδελφοι που ζητούν την περιοχή αυτή να ξέρουν ότι θα υπηρετήσουν στον Άγιο Ευστράτιο. Στο αίτημα αυτό συνηγορεί και το ΠΥΣΠΕ Λέσβου.

Το Υπουργείο Παιδείας απέρριψε το αίτημα αυτό με τη δικαιολογία πρόσφατου νόμου για την ενοποίηση πολλών περιοχών Διευθύνσεων εκπαίδευσης και στο όνομα της «αποτελεσματικότερης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Όμως, όπως φαίνεται από το αίτημα της ΕΛΜΕ Λήμνου, η ενιαία περιοχή μετάθεσης Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου, έδωσε το νομικό δικαίωμα στο ΠΥΣΔΕ Λέσβου να τοποθετεί εκπαιδευτικούς στη Λήμνο και να τους στέλνει για συμπλήρωση ωραρίου στον Άγιο Ευστράτιο.

Όπως σωστά επισημαίνεται από την ΕΛΜΕ Λήμνου, τα δύο νησιά συνδέονται με καθημερινή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία (με ένα εξαιρετικά παλιό καραβάκι 10 περίπου μέτρων) που διαρκεί 3 ώρες! Υπάρχει μόνο ένα δρομολόγιο ημερησίως, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να πάει και να γυρίσει αυθημερόν και επομένως κάθε μετακίνηση προς τον Άγιο Ευστράτιο συνεπάγεται και έξοδα διανυκτέρευσης.

Τα τελευταία 2 χρόνια συνάδελφος αναπληρωτής (και μάλιστα τρίτεκνος) τοποθετήθηκε σε ΕΠΑΛ της Λήμνου, στο οποίο υπηρετεί τρεις μέρες και τις άλλες δύο συμπληρώνει το ωράριό του στον Άγιο Ευστράτιο! Τόσο το τεράστιο οικονομικό κόστος, καθώς πρέπει να διατηρεί στέγη και στα δύο νησιά, όσο και η απίστευτη ταλαιπωρία της συνεχούς μετακίνησής του αποτελούν εργασιακό μεσαίωνα.

Επιπλέον, η ύπαρξη συνεχών απαγορευτικών απόπλου στο Βόρειο Αιγαίο έχει προκαλέσει πολλάκις τον αποκλεισμό του συναδέλφου σε ένα από τα δύο νησιά. Πέρυσι δε, υπήρξε διάστημα, που λόγω ταυτόχρονων και συνεχόμενων απαγορευτικών, ακτοπλοϊκών απεργιών και απόσυρσης του εν λόγω καραβιού για επισκευές, ο συνάδελφος αποκλείστηκε στον Άγιο Ευστράτιο, με συνέπεια να μην μπορεί να έρθει στη Λήμνο και στο ΕΠΑΛ που υπηρετούσε για σχεδόν δύο μήνες!

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται δύο νησιά της παραμεθορίου σαν να είναι δύο γειτονικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Τόσο η καθυστέρηση της ίδρυσης Εσπερινού Γυμνασίου Μύρινας, όσο και η επιμονή του Υπουργείου Παιδείας για να διατηρεί ως ενιαία περιοχή μετάθεσης τα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, επιβεβαιώνουν την πολιτική συρρίκνωσης των σχολείων και κάλυψης των κενών όχι με μόνιμους διορισμούς αλλά με μετακινήσεις εκπαιδευτικών ακόμα και από νησί σε νησί και κάτω από άσχημες συγκοινωνιακές συνθήκες. Αυτό εννοούν τελικά όταν μιλάνε για αποτελεσματικότερη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των σωματείων των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του Εσπερινού Γυμνασίου Μύρινας από τη νέα σχολική χρονιά, καθώς και για την κήρυξη του Αγίου Ευστρατίου ως ξεχωριστής περιοχής μετάθεσης, τόσο για την Πρωτοβάθμια, όσο και για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Καλούμε τόσο την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, όσο και τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να στηρίξουν αυτά τα αιτήματα.