Καταγγελία της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ) για την πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ

«Τα αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν και έρχονται σ΄όλους τους τομείς (Εργασιακό, Ασφαλιστικό, Φορολογικό κλπ), οι ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας, η δραματική συρρίκνωση της υπηρεσίας και του προσωπικού, οι εξαθλιωμένοι συνάδελφοί μας μελλοντικοί άνεργοι, τα απελπισμένα χωρίς μέλλον παιδιά μας… Είναι δικά μας προβλήματα. Εάν δεν κάνουμε εμείς κάτι ποιος θα κάνει;». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Και συνεχίζει: «Εκείνοι που μας τα προκαλούν (ΕΕ, μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι, αστικές κυβερνήσεις) που συνεχώς κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε βάρος των εργαζόμενων, ενώ ορκίζονται ότι το κάνουν για το καλό μας;

Ή μήπως οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές που συνεχώς μας κοροϊδεύουν; Αυτοί φταίνε που το κίνημα πήγε πίσω και χάσαμε δικαιώματα κατακτημένα με αγώνα και αίμα, γιατί επί χρόνια ακυρώνουν την οποιαδήποτε διάθεση των εργαζομένων για αντίσταση και ανυπακοή.

Για την ΥΠΑ και τους εργαζομένους της ποιοι θα αγωνισθούν; Η ηγεσία και η πλειοψηφία της ΟΣΥΠΑ και των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων του χώρου (δακίτες, πασκίτες, συριζιώτες) που επί χρόνια υποστήριξαν και μεθόδευσαν χέρι-χέρι με τις ηγεσίες του υπουργείου και της ΥΠΑ τη σταδιακή εκχώρηση όλων των τομέων των αερομεταφορών στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και τη διάλυση της υπηρεσίας; Πού μας καλούσαν εκ των υστέρων για να μας ενημερώσουν για τις άσχημες εξελίξεις και μας ζητούσαν να ενσωματωθούμε στη νέα κατάσταση, θύματα ξανά και ξανά της εσκεμμένης υποχωρητικής στάσης τους;

Η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ ακόμη και σήμερα που είμαστε ένα βήμα πριν τη παράδοση των αεροδρομίων και την ουσιαστική κατάργησή μας, αντί να δρομολογήσει έναν πραγματικό ξεσηκωμό των εργαζόμενων με σχέδιο και διάρκεια, μεθοδεύει και πάλι με απροκάλυπτο και προκλητικό τρόπο τον αποπροσανατολισμό και εφησυχασμό μας. Έχουνε στόχο! Να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια για να ροκανίσουν το χρόνο και να μας βρουν τα τραγικά γεγονότα ανέτοιμους, απογοητευμένους, παραιτημένους από κάθε διάθεση για διεκδίκηση.

Δεν φθάνει που η ΟΣΥΠΑ απείχε από τη 48ωρη απεργία των συνδικάτων ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, παρά τα δυσβάστακτα μέτρα που έφερνε για το λαό και παρότι περιλάμβανε και τη σύμβαση για τη παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στη "FRAPORT" και στο Κοπελούζο, χωρίς καμία εξήγηση να δώσει η ηγεσία γι΄αυτό. Ούτε που ανέστειλαν τη 5νθήμερη απεργία που είχαν εξαγγείλει για τις 20 έως 24 του Ιούνη, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια προετοιμασία για την επιτυχία της.

Είχαν και το θράσος να ομολογήσουν με το πρόσφατο από 17/6 δελτίο Τύπου ότι την ανέστειλαν επειδή πίστεψαν στην καλή πρόθεση του υπουργού και εξασφάλισαν τη συνεννόηση και την εργασιακή ειρήνη με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας, ώστε με κοινή προσπάθεια βιομήχανοι και εργαζόμενοι να εργασθούμε για το καλό του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας!! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί εννοούν ότι "καλό για το τουρισμό" είναι η αύξηση της κερδοφορίας της μεγαλοεργοδοσίας του χώρου και η παραπέρα υποδούλωση των εργαζομένων σ΄αυτούς, που δουλεύουν με μεροκάματα πείνας και εξαντλητικά ωράρια, πολλές φορές μάλιστα χωρίς να πληρώνονται για μήνες ολόκληρους.

Στην πραγματικότητα η ηγεσία μας ζητά να ξεχάσουμε τα 14 αεροδρόμια που ήδη παραχωρήθηκαν, τις δικαστικές προσφυγές που τόσο υπερθεμάτιζαν γιατί θα μας έσωζαν, όπως έλεγαν και μαζί μ΄αυτές να ξεχάσουμε και τα μεγάλα χρηματικά που διατέθηκαν από τους εργαζόμενους για την υπόθεση αυτή, γιατί, όπως μας είπαν χωρίς ίχνος ντροπής, τους εξαπάτησαν οι δικηγόροι!!

Το αποκορύφωμα όμως είναι ότι μετά απ΄όλα αυτά τολμούν να μας ζητούν λευκές επιταγές για να διαπραγματευτούν με τους κυβερνητικούς παράγοντες και τα μεγάλα συμφέροντα την επιστροφή των 25 αεροδρομίων από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΥΠΑ και την κατάρτιση ενός νέου οργανισμού που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια!! Και όλα αυτά, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι όχι μόνο δεν θα επιστραφούν τα αεροδρόμια αυτά στην ΥΠΑ, αλλά ότι σχεδιάζεται η μεταφορά τους από το ΤΑΙΠΕΔ στο "υπερ-ταμείο". Έναν οργανισμό ακόμη πιο αντιδραστικό από το ΤΑΙΠΕΔ, αφού θα διοικείται και από εκπροσώπους των δανειστών και δεν θα έχει ως στόχο τη σύσταση της ΑΕΔιΠΑ, αλλά τη παραχώρησή τους απευθείας σε ιδιώτες.

Συνάδελφοι,

Θα ήταν μεγάλη και ασυγχώρητη αυταπάτη να περιμένουμε χωρίς αντιδράσεις την κατάρτιση του νέου οργανισμού για να σωθούμε. Γιατί δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα, πριν δηλαδή να συντελεσθεί το έγκλημα σε βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Γι΄αυτό η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ δεσμεύθηκε στον υπουργό να μην κοινοποιήσει στους εργαζόμενους το κείμενο του οργανισμού που της έχει δοθεί. Και το οριστικό κείμενο θα αποτυπώνει τις επιταγές της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας για μια δραματικά συρρικνωμένη ΥΠΑ, χωρίς αεροδρόμια. Μετά θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία "για το πλεονάζον προσωπικό" και θ΄ακολουθήσει η διαθεσιμότητα, η κινητικότητα, οι απολύσεις. Αλλά και όσοι παραμείνουν στη μικρή ΥΠΑ δεν θα έχουν τύχη, αφού θα υπαχθούν στους εργασιακούς νόμους για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα και περίθαλψη.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στους οποίους υποκλίνεται η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ, δεν είναι σύμμαχοί μας, είναι ο ταξικός μας αντίπαλος. Οι πραγματικοί σύμμαχοί μας είναι όλοι οι άνθρωποι που βασανίζονται σαν κι εμάς από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική (οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες κά). Και η ελπίδα βρίσκεται στην κοινή, οργανωμένη πάλη μας ενάντια στα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι στις υποσχέσεις του υπουργού που και ο πιο αφελής καταλαβαίνει ότι από τη θέση του δεν θα συγκρουσθεί με την ΕΕ και την κυβέρνηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

Γι΄ αυτό κάνουμε πέρα μια για πάντα αυτούς τους συνδικαλιστές γιατί αποδείχθηκαν πολύ επικίνδυνοι για τα συμφέροντά μας, γιατί έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για όσα μας συμβαίνουν και θα μας συμβούν.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Συμπορευόμαστε με την ΕΣΚ. Ενισχύουμε τις δυνάμεις της, συμμετέχουμε σε ψηφοδέλτιά της, όπου γίνονται αρχαιρεσίες.

Ενεργοποιούμε και πλαισιώνουμε την Επιτροπή Αγώνα, δρομολογούμε άμεσα αγώνες με σχέδιο συγκεκριμένο, οργανωμένο, με συνέχεια και επιμονή, με την ενεργή συμμετοχή όλων μας και με τη βοήθεια και των πραγματικών μας συμμάχων που είπαμε παραπάνω και τα ταξικά συνδικάτα τους, αγωνιζόμαστε:

  • Για να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι σήμερα και να αποκρουσθούν όλα όσα έρχονται.
  • Για ΥΠΑ ενιαία και δημόσια με όλα τα αεροδρόμια στη δύναμή της και το Ελευθέριος Βενιζέλος, ενταγμένη σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα αερομεταφορών που θα έχει ως στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων.
  • Για να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος (ανεξαρτήτως κατηγορίας, ειδικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων κά)».