Η ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση στις 24 Νοέμβρη στην Ομόνοια

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στα πλαίσια της σημερινής 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, τόνισε:

«Από τούτο δω το βήμα, τούτη εδώ τη συγκέντρωση απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συναδέλφους που έκαναν την επιλογή να απεργήσουν. Χαιρετίζουμε όλους εκείνους που έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και της σημερινής μας συγκέντρωσης.

Χαιρετίζουμε όλους εκείνους που γραφείο το γραφείο, νοσοκομείο το νοσοκομείο, σχολείο το σχολείο, άνθρωπο τον άνθρωπο είναι αποφασισμένοι να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για τη επιτυχία της μεγαλειώδους πανεργατικής απεργίας στις 8 του Δεκέμβρη. Να νεκρώσουν τα πάντα. Να βουλιάξουν πλατείες και πεζοδρόμια, να δείξουμε την πραγματική μας δύναμη, αυτή που θα επιβάλλει το δίκιο μας.

Στέλνουμε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη, να συναινέσουμε στη λαϊκή σφαγή. Όχι μόνο δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω, αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για να 'ρθουν τα πάνω - κάτω.

"Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω - κάτω".

Αυτό είναι το σύνθημα κι μόνο αυτή η γραμμή πάλης μπορεί να φέρει το λαό στο προσκήνιο, να τους εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε.

Οι αποφάσεις και τα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο.

Μέτρα, μέτρα, μέτρα… σε βάρος του εργαζόμενου λαού, σε βάρος της λαϊκής οικογένειας. Αυτό το σφαγείο των αντιλαϊκών μέτρων αποφασίζουν σε κάθε "αξιολόγηση", σε κάθε διαπραγμάτευση, σε κάθε μνημόνιο.

Είναι τα αντεργατικά μέτρα που απαιτούν ο ΣΕΒ, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι βιομήχανοι απαιτούν και η κυβέρνηση νομοθετεί για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους, για να γεμίζουν τα σεντούκια τους στην Ελβετία και όπου αλλού.

Συνεδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχουν ενιαία στρατηγική στόχευση, συμφωνούν στο κύριο: Να πληρώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης ο λαός, να πληρώσουμε εμείς για να πάρει μπρος η οικονομία τους, για να ανακάμψουν τα κέρδη τους.

Γι' αυτό θέλουν να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, με τη φτώχεια και τη μιζέρια, με την παγίωση των μισθών των 300 και 400 ευρώ. Μας καλούν να ξεχάσουμε δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή και να αποδεχτούμε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει ο ΣΕΒ σε ενημερωτικό του δελτίο, "είναι -λέει- ανεδαφικό να επιδιώκουμε την επαναφορά στο προ του 2009 ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας"...

Γι' αυτό από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί με τα "παπαγαλάκια" τους μιλάνε για ανάγκη συναίνεσης και εθνική στρατηγική… Δεν τους αρκεί να επιβάλουν αυτή την πολιτική, μας θέλουν "συνένοχους", θέλουν να επιβάλλουν "σιγή νεκροταφείου".

Ο κατάλογος των μέτρων είναι μακρύς. Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Απελευθέρωση απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%! Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο με παραπέρα μισθολογική καθήλωση, πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση εφάπαξ, κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, σφαγή στα προνοιακά επιδόματα! Παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Νέα μείωση των σημερινών συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, δηλαδή νέα μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους που έχει παραγγείλει στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ! Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600 ευρώ! "Λοκ άουτ" και νέος συνδικαλιστικός νόμος για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, για τον περιορισμό στο δικαίωμα στην απεργία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  συζητά με το κουαρτέτο και την αναθεώρηση στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ και του επαναϋπολογισμού όλων των υφιστάμενων συντάξεων. Μιλάνε για νέες μειώσεις στα εφάπαξ πέρα από αυτές που έχουν επιβάλλει, εξετάζουν την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης έβαλαν και το σχέδιο νόμου για το "Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στο Δημόσιο", που συζητιέται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος. Με αυτό το νόμο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, των νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Μητσοτάκη και του Μανιτάκη, επιταχύνει την εφαρμογή και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, προωθεί την εφαρμογή της κρατικής αντιδραστικής αξιολόγησης δομών και προσώπων, που έχει βασικό της κριτήριο τη "στοχοθεσία", το βαθμό επίτευξης των αντιλαϊκών στόχων, την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο Δημόσιο, τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό αλλά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γίνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα λειτουργήσουν τον ΕΦΚΑ με τους μισούς υπαλλήλους των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν τους νοιάζει αν υπάρχει κόσμος που περιμένει χρόνια να πάρει τη σύνταξή του, αν ταλαιπωρείται στις ουρές των Ταμείων και στα γκισέ της Εφορίας. Άλλα πράγματα τους νοιάζουν…

Καταγγέλλουμε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, σε όλους τους εργαζόμενους το βρώμικο, τον ύπουλο ρόλο που παίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΑΔΕΔΥ, αλλά και σε μεγάλες Ομοσπονδίες, όπως αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Είναι ανάγκη να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι αυτό το νομοσχέδιο, που συζητιέται σήμερα στη Βουλή για την κινητικότητα και την αξιολόγηση με βασικό κριτήριο τη στοχοθεσία είναι πρόταση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Είναι συνδικαλιστικές ηγεσίες που παίζουν το ρόλο της πέμπτης φάλαγγας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ήρθε η ώρα να τους πάρουν οι ίδιοι εργαζόμενοι στο κατόπι, να μη μπορούν να σταθούν σε τόπο δουλειάς. Όσο πιο γρήγορα οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα απαλλαγούν από αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες τόσο το καλλίτερο για αυτούς.

Απαιτούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιδραστικό σχέδιο νόμου για την κινητικότητα και την αξιολόγηση.

Απαιτούμε να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο περί κινητικότητας και αξιολόγησης.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Οι εργαζόμενοι όταν ακούμε μεγάλα λόγια για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να κουμπωνόμαστε!

Κανείς δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΕ, ούτε ο Ομπάμα, χωρίς να ζητήσουν νέα μέτρα, νέες θυσίες του λαού. Κι αυτό το νέο πρόγραμμα όπως κι αν το ονομάσουν θα είναι το 4ο μνημόνιο, στο έδαφος μάλιστα οξύτατων ανταγωνισμών των πολυεθνικών.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός με το νέο τσουνάμι φόρων, περικοπών και μειώσεων στις συντάξεις, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη ότι η όποια ανάκαμψη όχι μόνο δεν θα φέρει πίσω τις τεράστιες απώλειες για το λαό, αλλά θα συνοδευτεί με νέα μέτρα σε βάρος του. Μόνο για την Κοινωνική Ασφάλιση το τσεκούρι είναι 1,6 δισ. περικοπές. Και μόνο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπονται περικοπές μέχρι το 2019 της τάξης των 2,4 δισ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ αναδεικνύονται και πάλι χρήσιμοι στυλοβάτες του συστήματος.

Με καταμερισμένους ρόλους και σχέδιο βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων, καλλιεργούν την ηττοπάθεια, δίνουν χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό στη ΓΣΕΕ καταψήφισαν τη σημερινή απεργία και γι αυτό στην ΑΔΕΔΥ καταψήφισαν την κλιμάκωση της πάλης με γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

Ευθυγραμμίζονται με τις επιθυμίες του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων της κυβέρνησης και των κομμάτων τους για συναίνεση. Επί της ουσίας, δε θέλουν τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, με την οποία εξάλλου συμφωνούν και παίζουν βρώμικο παιχνίδι για να μην εκδηλωθεί μαζική μαχητική ενιαία απάντηση από τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Θέλουν απεργίες "ντουφεκιές στον αέρα" την ίδια στιγμή που υπογράφουν κοινωνική ειρήνη με τα αφεντικά, "κοινά πορίσματα" και "κοινές ανακοινώσεις" και συμφωνούν μέχρι κεραίας με τα συμφέροντα τους. Αυτός ο σχεδιασμός δεν εκπονείται από τους εργαζόμενους αλλά στα κυβερνητικά γραφεία. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτές τις ηγεσίες. Η υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας και της κλιμάκωσης του αγώνα μας θα κριθεί μέσα στους χώρους δουλειάς από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια μας σε κάθε κλάδο, αλλάζουμε τους συσχετισμούς, δυναμώνουμε τα σωματεία μας.

Από αυτή εδώ τη συγκέντρωση, από αυτό το βήμα θέλουμε να κάνουμε δυο ανακοινώσεις.

1. Καλούμε Ομοσπονδίες και Σωματεία του δημόσιου τομέα μέσα από συσκέψεις, ενημερώσεις συζητήσεις, με αποφάσεις ΔΣ και ΓΣ να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν εκεί στην ΑΔΕΔΥ στις 8 Δεκέμβρη θα έχει πανεργατική απεργία.

2. Παίρνουμε υπόψη μας τους χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση στο παρελθόν και τις παγίδες που στήνει στο κίνημα και προειδοποιούμε: Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να φέρει τα μέτρα πιο γρήγορα. Από αυτή την άποψη όλα τα Σωματεία, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να τεθούν σε ετοιμότητα, ώστε να δοθεί ακαριαία απάντηση στη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση.

Ετοιμότητα και ακαριαία απάντηση σημαίνει με το που θα ανακοινωθούν τα μέτρα, σε όλους τους τόπους δουλειάς, σε όλα τα γραφεία, σε όλες τις υπηρεσίες, αφήνουμε κάτω χαρτιά και μολύβια, κλείνουμε τα κομπιούτερ και μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις οργανώνουμε πολύμορφες αντιδράσεις, με συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις και κάθε μορφή που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ας το πάρουν χαμπάρι δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Εμείς έχουμε τη δύναμη κι εμείς θα νικήσουμε.

Όλοι και όλες στον αγώνα. Όλοι και όλες για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Β. ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ