Δυνάμεις του ΠΑΜΕ Δημοσίου νομού Κοζάνης: Αναδεικνύουν τις απολύσεις στον δήμο Βοΐου

Το θέμα των απολύσεων των εργαζομένων στον δήμο Βοΐου Κοζάνης αναδεικνύουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Δημοσίου στον νομό Κοζάνης.

Όπως επισημαίνουν οι ταξικές δυνάμεις στην ανακοίνωσή τους:

«Η "αντιμνημονιακή" συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα έσκιζε τα μνημόνια, με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, καλεί τους φορείς της τοπικής διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της "περιστολής των κρατικών δαπανών". Η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στον νόμο 3833/2010, "Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης" (σ.σ. πρώτο μνημόνιο), και στον νόμο 4093/2012, "Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016", δηλαδή τους δύο μνημονιακούς νόμους που έφεραν και πέρασαν στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, αντίστοιχα. Έτσι το υπουργείο, επικαλούμενο αυτούς τους μνημονιακούς νόμους, ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10% του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Εργαζομένους δηλαδή που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της στους Δήμους, κάνοντας λόγο για "έκτακτο προσωπικό".

Από τα πρώτα θύματα της εγκυκλίου αυτής είναι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Βοΐου που λειτουργούν στα πλαίσια της δράσης "Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής". Πρόκειται για θέσεις βρεφονηπιοκόμων, βοηθών βρεφονηπιοκόμων, καθαριστριών, φροντιστών στους παιδικούς σταθμούς Σιάτιστας, Νεάπολης, Γαλατινής, Τσοτυλίου. Εργαζόμενοι που καλύπτουν την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, σε μόνιμη ανασφάλεια, έρμαιο εκβιασμών και εκφοβισμού και ενώ στην ουσία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μιας και εργάζονται με 12μηνες διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αξιοποιώντας την εγκύκλιο αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Βοΐου αντί να απαιτήσει αύξηση των θέσεων και να ανανεώσει τις υπάρχουσες, όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο 31/16-6- 2009 του ΥΠΕΣ για τα συνεχιζόμενα προγράμματα, θέλει να επαναπροκηρύξει αυτές τις μειωμένες θέσεις εργασίας αλλάζοντας μάλιστα και τις ειδικότητες. Δηλαδή ουσιαστικά αυτοί που δούλευαν απολύονται και στη θέση τους θα επαναπροσληφθούν άλλοι που θα είναι και μειωμένοι κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο αριθμό. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τον ρόλο της τοπικής διοίκησης που υλοποιεί χωρίς καμία αντίδραση της εντολές της κεντρικής κυβέρνησης αξιοποιώντας το αντεργατικό - αντιλαϊκό αυτό μέτρο για να εξυπηρετήσει και πελατειακές σχέσεις.

Καλούμε τους εργαζομένους, τον λαό της περιοχής να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση, που εφαρμόζουν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών αντιμετωπίζοντας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σαν κόστος και θέλουν τους εργαζόμενους έρμαια στις ορέξεις της κάθε δημοτικής αρχής.

Μόνος δρόμος για τους εργαζομένους στους δήμους, την εργατική τάξη συνολικά και τον λαό της περιοχής ο αγώνας για διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να παλέψουμε να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές με τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους με ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες. Να δοθεί τέλος στην υποστελέχωση υπηρεσιών και δομών που έχουν να κάνουν με βασικές λαϊκές ανάγκες, να πούμε όχι στη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας».