ΔΑΣ νοσοκομείου Παίδων Α. ΣοφίαΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΑΣΘΕΝΕΙΣ- ΓΟΝΕΙΣ- ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ

Οι εργαζόμενοι παρατηρούμε ότι τις τελευταίες βδομάδες χάνουμε ζωές μικρών παιδιών μέσα στα δικά μας χέρια με μια συχνότητα που τρομάζει!

Κι όταν σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να γίνει για να μη χαθούν αυτές οι ζωές, βλέπουμε ότι η πολιτική των τελευταίων ετών έχει πραγματικά συρρικνώσει και αποδιοργανώσει τα νοσοκομεία, την όποια πρωτοβάθμια φροντίδα υπήρχε, τις δομές πρόνοιας.

Τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο παρέχει δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Παρέχεται ακόμα και στρεβλή φροντίδα παιδιών που βρίσκονται εδώ μέσα για μήνες με εισαγγελική εντολή, αντί να βρίσκονται σε κρατικά ιδρύματα πρόνοιας, δηλαδή σε κατάλληλο περιβάλλον και προσωπικό.

Όλα μαζί ένας αχταρμάς από ένα τσακισμένο προσωπικό, φιλότιμο στην πλειοψηφία του, μα αποδεκατισμένο! Που είναι αναγκασμένο να κάνει τη δουλειά του χωρίς την αναγκαία υποστήριξη από το κράτος σε αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, χωρίς κατάλληλες υποδομές, ακόμα και χωρίς άκρως απαραίτητα υλικά όπως χειροπετσέτες ή συσκευές που ρυθμίζουν τις σταγόνες που χορηγούνται υγρά στα παιδιά! Χωρίς μεταφραστή που να βοηθάει στην επικοινωνία και τη λήψη ιστορικού από παιδιά και γονείς άλλων εθνικοτήτων, από πρόσφυγες που βομβαρδίστηκαν όχι μόνο τα σπίτια τους μα και η ζωή τους. Χτες σε Βαβέλ μετατράπηκε η κλινική ΠΚ3 με γιατρούς και νοσηλευτές να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Η επιδημία της γρίπης Η1Ν1 μέσα σε όλη αυτή την αποδιοργάνωση και εμπορευματοποίηση της υγείας- πρόνοιας, ήρθε να αποδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο το φοβερό έγκλημα που διέπραξαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όταν έβαλαν λουκέτο σε νοσοκομεία, όταν έδωσαν την κατεύθυνση να συγχωνεύονται και να κλείνουν διαρκώς κλινικές και μονάδες που έχουν χαμηλή πληρότητα!

Αλήθεια, τώρα τι έχουν να πουν όλοι αυτοί για την πληρότητα; Τι έχουν να πουν για τους ασθενείς με Η1Ν1 που είναι διασωληνωμένοι σε κλινικές ή και διαδρόμους και δε βρίσκουν έγκαιρα ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας; Τι έχουν να πουν όταν η προσέλευση σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία και στα νοσοκομεία ενηλίκων έχει ανέβει κατακόρυφα, σε βαθμό που να γίνεται διαλογή στα επείγοντα, ποιος είναι πιο σοβαρά για να γίνει εισαγωγή και ποιος θα πάει σπίτι; Δεν έχουν μάθει στο Υπουργείο Υγείας ότι αρκετοί ασθενείς και παιδιά φεύγουν από την εφημερία του νοσοκομείου και πριν κλείσει 24ωρο πηγαίνουν στο επόμενο που εφημερεύει με αρκετά επιβαρυμένη πλέον την υγεία τους; Δεν έμαθαν ότι τα ράντζα και οι «προσθήκες» στους θαλάμους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, σε βαθμό που στοιβάζονται πλέον οι ασθενείς;

Άξιζε η ζωή αθώων που χάθηκαν άδικα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου το κράτος να εξασφαλίσει ζεστό χρήμα και νέα προνόμια σε τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές; Άξιζε, και για ποιον;

Τι έχουν να πουν το Υπουργείο Υγείας, η Διοίκηση του νοσοκομείου μας και ο επιστήμονας που έβαλε τη σφραγίδα του στο κλείσιμο της μονάδας λοιμώξεων ΜΑΚΚΑ; Για να είμαστε ακριβείς: στα χαρτιά είναι ανοιχτή, στην ουσία κλειστή, αφού δε νοσηλεύει παιδιά ούτε σε περίοδο επιδημίας! Δεν τους απασχολεί πως και γιατί στις παθολογικές κλινικές γίνεται η διασπορά της γρίπης σε παιδιά που έκαναν εισαγωγή για άλλη αιτία; Δεν τους απασχολούν τα παιδιά με ανασοκαταστολή, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα που είναι ακόμα πιο ευάλωτα και νοσηλεύονται σε παθολογικές κλινικές τίγκα στη γρίπη; Το ότι η απομόνωση σε μονόκλινο ή δίκλινο μιας κλινικής δεν επαρκεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, έχει δυστυχώς αποδειχτεί στην πράξη.

Καμία προστασία! Κανείς από αυτούς που ευθύνονται, δεν λογοδοτεί στους γονείς, στο προσωπικό που παλεύει άοπλο! Ναι! Μας στέλνετε στον πόλεμο χωρίς τα όπλα που έχει δώσει η ανάπτυξη της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Γι αυτό χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να μη χαθούν. Εσείς έχετε την ευθύνη γι αυτό το έγκλημα!

Είναι απαράδεκτο το 2016 να λείπει ο καθολικός και εντελώς δωρεάν εμβολιασμός υγειονομικών και χρονίως πασχόντων μικρών ασθενών που έπρεπε να γίνεται με ευθύνη του κράτους!

Λείπει ακόμα και η στοιχειώδης καθαριότητα σε περίοδο επιδημίας! Υπάρχουν μέρες που λείπουν οι χειροπετσέτες και το προσωπικό σκουπίζει τα χέρια του σε μαξιλαροθήκες και οτι βρει! Επιπλέον, μέσα σε ένα νοσοκομείο με πληθώρα ασθενών με γρίπη και υγειονομικών «που την περνούν στο πόδι», για να μη λείψουν από το πόστο τους και πέσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στους συναδέλφους, η υποτυπώδης καθαριότητα εξασφαλίζεται μόνο το πρώτο δωδεκάωρο της ημέρας! Υποτυπώδης γιατί μία καθαρίστρια σε δύο κλινικές με 64 κρεβάτια, μπάνια, χώρους προσωπικού, διαδρόμους κ.ά. όπως για παράδειγμα στον 6ο όροφο δεν επαρκεί, όσο κι αν ξεσκιστεί! Δεν επαρκούσε ούτε πριν τη γρίπη, πόσο μάλλον τώρα! Και το δεύτερο 12ωρο στο νοσοκομείο παραμένουν δυο καθαρίστριες που δε φτάνουν ούτε για ζήτω!

Σε αυτές τις συνθήκες ο Διοικητής έπρεπε να ζητήσει να δει το προσωπικό, να διορθώσει λαθεμένες επιλογές, να πάρει έκτακτα μέτρα και όχι να αναβάλλει τη συνάντηση με τους προϊστάμενους των τμημάτων που εδώ και μήνες χάνουν χρόνο για να παραγγέλνουν ξανά και ξανά υλικό που δεν έρχεται κι όταν έρθει, δεν επαρκεί!

Το Υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα ουσιαστικής αναβάθμισης της λειτουργίας στην πράξη κι όχι να μας λέει ανέκδοτα ότι θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας με το ξήλωμα ακόμα και της ταμπέλας «Δημόσιο», με τη λειτουργία νοσοκομείων που θα ανήκουν σε επιχειρήσεις Ανώνυμες Εταιρείες, όπως στη Σαντορίνη!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε το σωματείο κι όχι το Διοικητικό Συμβούλιο μιας κλίκας μόνιμων υπαλλήλων που κάνει πότε τον εργατολόγο και μας ενημερώνει τι θα πάθουμε με τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση, πότε κάνει τον «παπά» ή τη «σουπιά» στα οξυμμένα προβλήματα! Στο αίτημα ειδικευόμενης γιατρού να γραφτεί στο σωματείο και να παλέψει συλλογικά μαζί μας, απάντησαν με φωνές και άρνηση, σαν να είναι το σωματείο τσιφλίκι τους ! Να το πάρουν χαμπάρι τέτοιο «δικαίωμα» δεν τους εκχωρούμε!

Οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι συνάδελφοι που δουλεύουν σε εργολάβους, οι συνάδελφοι που δουλεύουν με 5μηνα, οι επικουρικοί, οι πρακτικάριοι έχουν θέση στο σωματείο μας, έχουν θέση στον κοινό αγώνα.

Καμία αυταπάτη να μην υπάρχει! Οργανωμένος αγώνας δεν μπορεί να υπάρξει από αυτούς που έχουν υπηρετήσει όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, τεχνοκρατών, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Υπηρεσίες προσέφεραν και απευθείας στα αφεντικά των κυβερνήσεων διαχρονικά πότε με τη σιωπή τους στις επενδύσεις φιλανθρωπίας, πότε με τα καλέσματα απεργοσπασίας.

Απέδειξαν ότι θέλουν την υποταγή μας ταυτόχρονα με την ψήφο μας! Το δρόμο του συμβιβασμού και της υποταγής έδειξαν στους εργαζόμενους και περπάτησαν οι ίδιοι στο κλείσιμο της καρδιοχειρουργικής μονάδας (ΚΕΜ), της συγχώνευσης τριών κλινικών καρδιολογική- ουρολογική- πλαστική, στο κλείσιμο της μονάδας λοιμώξεων ΜΑΚΚΑ. Τον ίδιο δρόμο περπάτησαν με την πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΕΝΓΕ, την ΑΔΕΔΥ μπροστά στο νέο φτωχολόγιο, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης που επιδιώκουν μεγαλοεργοδότες- κυβέρνηση- Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ όλοι μαζί καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι μια εναλλαγή της κυβέρνησης, θα είναι θετική για τους εργαζόμενους.

Ήρθε η ώρα να τους ξεπεράσουμε! Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας κόντρα στα αφεντικά και τις κυβερνήσεις που ανεβοκατεβάζουν για λογαριασμό τους.

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε που νιώθεις ότι έφτασες στα όρια της αντοχής σου, μην απελπίζεσαι! Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα λυπηθούν εμάς και τα παιδιά της τάξης μας που νοσηλεύουμε με αυταπάρνηση. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τσακίζει το λαό μας, για να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, η επιχειρηματικότητα, δηλαδή τα κέρδη και τα σεντούκια των μεγαλοεπιχειρηματιών, θα παραδεχτεί το έγκλημα που διαπράττει εις βάρος του λαού.

Ο προσωπικός αγώνας του καθένα από εμάς να τεθεί η επιστήμη στην υπηρεσία του λαού κόντρα σε όλους αυτούς που μετατρέπουν την υγεία σε εμπόρευμα και το νοσοκομείο μας σε κάτεργο, θα γονιμοποιηθεί και θα δώσει καρπούς μέσα στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, μαζί με το ταξικό γυναικείο κίνημα, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, με τους συλλόγους της νεολαίας μας.

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι αγώνες των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση στις 4 Φλεβάρη, οι αγροτικές κινητοποιήσεις δείχνουν το δρόμο!

Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, απέναντι στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα που σφίγγει ακόμα πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό μας

Μόνη μας ελπίδα είναι να δοκιμάσουμε αυτό που δεν δοκιμάσαμε μέχρι χθες. Να πάρουμε τον αγώνα στα δικά μας χέρια. Μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες ανά τμήμα, μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις όλου του προσωπικού ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, να συζητήσουμε τα μέτρα που θα πάρουμε ενάντια σε αυτό το χάλι κι όσους το δημιουργούν. Να απαιτήσουμε οργανωμένα ΕΔΩ και ΤΩΡΑ λύσεις από το κράτος, γιατί ΤΩΡΑ χάνονται άδικα παιδιά, χάνονται συνάδελφοι μας σε άλλα νοσοκομεία.

Ενωμένοι απέναντι στον πραγματικό εχθρό που βγαίνει κερδισμένος από τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος μας. Απέναντι στην ανάγκη βιομηχάνων, εφοπλιστών, μεγαλοεπιχειρηματιών και ασφαλιστικών εταιρειών να αυξήσουν τα κέρδη τους, να αντιπαραθέσουμε τις δικές μας ανάγκες, τις λαϊκές ανάγκες. Μόνο με αυτό τον προσανατολισμό στο κίνημα θα μπορέσουμε να φρενάρουμε αντιλαϊκά μέτρα, να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση, να ανακτήσουμε τις απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα και να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές.

Όλοι μαζί να απαιτήσουμε:

  • Να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση των εργολαβικών, επικουρικών, 5μηνων συναδέλφων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να ανοίξουν ΤΩΡΑ τα νοσοκομεία, οι κλινικές που έκλεισαν πανελλαδικά όπως οι παιδιατρικές, να ανοίξει η μονάδα του ΜΑΚΚΑ.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για το φραγμό στη μετάδοση της γρίπης εντός του νοσοκομείου! Καθαριότητα όλο το 24ωρο με μία καθαρίστρια ανά κλινική, μία ανά ΜΕΘ. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο με ευθύνη κράτους & διοίκησης.
  • Να ληφθούν ΤΩΡΑ επιπλέον μέτρα για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα τόσο κατά την προσέλευση τους στο νοσοκομείο, όσο και στη διάρκεια νοσηλείας τους.
  • Να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι που παραμένουν απλήρωτοι.
  • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στη βουλή! Κι αν το κάνει να απαντήσουμε μαζικά με 48ωρη απεργία!
  • Αποκλειστικά Δημόσια, Καθολική Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία. Υπεράσπιση και επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία- Πρόνοια για όλους με πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών. Αθήνα, 26/2/2016
Συννημένα Αρχεία: