ΔΑΣ: Για το τέλος της 1ης ημέρας του 36ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ

Οι εργασίες της 1ης ημέρας του 36ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ συνεχίστηκαν με τη συζήτηση για αλλαγές στο καταστατικό της Συνομοσπονδίας.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο άρθρο 4 που καθορίζει ποιος εργαζόμενος έχει δικαίωμα να εγγράφεται στα σωματεία του δημόσιου τομέα. Η εισήγηση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ) ήταν ο αποκλεισμός των συμβασιούχων συναδέλφων από την ισότιμη συμμετοχή τους στα σωματεία του Δημοσίου. Οι ευθύνες της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ είναι τεράστιες και διαχρονικές. Ο αποκλεισμός του πιο ευάλωτου και τσακισμένου τμήματος των συναδέλφων από τα συνδικάτα είναι ενέργεια αντισυναδελφικη και εχθρική για την ενότητα των εργαζομένων, για την αποτελεσματική αντιπαράθεση με την πολιτική των κυβερνήσεων, της Ε.Ε., του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ, μέσα από τις τοποθετήσεις τους, ανέδειξαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι -ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας- που εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας με το Δημόσιο (ν.1264), πάνω από 2 μήνες, πρέπει να είναι μέλη των σωματείων. Να είναι ισότιμα μέλη με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Τα συνδικάτα πρέπει να είναι για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για αυτούς τους εργαζόμενους τους πιο καταπιεσμένους. Ανέδειξαν ότι το θέμα είναι πολιτικό, έχει να κάνει με την ενότητα των εργαζομένων, αποτελεί όπλο για να ασκείται η μέγιστη δυνατή πίεση στις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ ανέδειξαν ότι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι μας δεν είναι συνάδελφοι δεύτερης κατηγορίας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που έχουμε κατάργηση της μονιμότητας, απαγόρευση των μόνιμων προσλήψεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, να είναι ισότιμα μέλη τη στιγμή μάλιστα που με επίσημα στοιχεία πάνω από 110.000 εργάζονται στο Δημόσιο με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ κατήγγειλαν το γεγονός ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αποκλείει συνειδητά από μέλη της τους συμβασιούχους.

Το ταξικό κίνημα έκανε τιτάνιες προσπάθειες να αναδείξει το ζήτημα αυτό στους εργαζόμενους. Να επιβάλει στην πράξη οι συμβασιούχοι να είναι ισότιμα μέλη στα συνδικάτα όπως για παράδειγμα στη ΠΟΕ-ΟΤΑ όπου αντιπρόσωποι από 21 σωματεία αποκλείστηκαν από το συνέδριο της Ομοσπονδίας επειδή έκαναν το αυτονόητο: τα σωματεία τους έδωσαν δικαίωμα ψήφου σ’ αυτούς τους εργαζόμενους.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έκαναν κάλεσμα σε όλους τους αντιπροσώπους και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν εκλεγεί με τη ψήφο των συμβασιούχων αντιπροσώπων να στηρίξουν αυτή την τροποποίηση του καταστατικού ανεξάρτητα με ποιο ψηφοδέλτιο εκλέχτηκαν.

 

Η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε την πρώτη μέρα. Με ευθύνη των ηγεσιών που υψώνουν τοίχοι ανάμεσα στους εργαζόμενους αποχώρησε η πλειοψηφία των αντιπροσώπων τους από την αίθουσα. Με αυτό το τρόπο δόθηκε συνέχεια στα εκφυλιστικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν και στην έναρξη του συνεδρίου. Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ. παρέμειναν στο χώρο μέχρι το τέλος της διαδικασία απαιτώντας με τη στάση τους να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να κατοχυρωθεί από το συνέδριο η ισότιμη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στα συνδικάτα. Η ψηφοφορία για το καταστατικό τελικά θα ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης.

30/11/2016